Šafránové risotto

Šafránové risotto

4 porce

  • 200 g rýže na risotto jako Carnaroli, Arborio,Vialone apod.
  • 2 drobně nakrájené šalotky
  • 1 lžíce oleje
  • šafrán
  • 150 ml suchého bílého vína
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 60 g másla
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru

V hlubší pánvi Mauviel rozehřejeme olej, přidáme šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme rýži a ze všech stran orestujeme. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Osolíme a opepříme. Zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Často mícháme. Přidáme další vývar a znovu necháme odpařit. Čím déle vaříme, tím menší dávky vývaru přidáváme.

Když je rýže al dente a vývar odpařený, sundáme z plotýnky a vmícháme máslo. Nakonec přidáme parmezán, ještě promícháme a ihned servírujeme.

 

Pro přípravu doporučujeme

Loupací nůž

Bambusové prkénko

koupit koupit

Mlýnek na sůl

Mlýnek na pepř

koupit koupit

 

Šafránové rizoto Zdeňka Pohlreicha